Tlačová správa 02.10.2024

NÁRODNÝ PROJEKT ZDRAVÉ KOMUNITY UŽ 8 ROK ÚSPEŠNE POMÁHA V OBLASTI OSVETY ZDRAVIA V MARGINALIZOVANÝCH RÓMSKYCH KOMUNITÁCH

V dňoch 01.10. – 02.10.2024 sa v Kežmarku za prítomnosti zástupcov Ministerstva zdravotníctva SR, Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a Európskej komisie v Bratislave uskutočnilo informačné podujatie o národnom projekte Zdravé komunity, ktoré realizuje štátna príspevková organizácia MZ SR, Zdravé regióny.

Dvojdňové podujatie bolo zamerané na prestavenie aktivít národného projektu. Účastníkom boli formou panelových diskusií predstavené prepojenia a spolupráce jednotlivých pozícií NP Zdravé komunity, ktoré spolupracujú pri zlepšovaní podmienok pre zdravie v marginalizovaných rómskych komunitách. V rámci panelov boli hosťom predstavené  všetky tri výkonné línie pôsobiace v teréne a to aj z pohľadu prítomných ošetrujúcich lekárov, starostov či klientov, ktorí z tejto nízko prahovej služby benefitujú.  Nové projektové obdobie prináša okrem pokračovania a rozšírenia pôsobenia asistentov podpory zdravia v komunitách a v prostredí nemocníc aj inováciu v podobe  intervenčnej línie – regionálneho manažéra podpory zdravia, ktorý bude pomáhať samosprávam pri pomoci so zlepšovaním materiálnych podmienok a prístupe k zdravotnej starostlivosti pri zapojení ďalších regionálnych aktérov. Pozícia bola pilotovaná už v minulom projekte a na základe skúseností bola vypracovaná podrobná metodika práce tejto intervenčnej línie.

Štátna príspevková organizácia MZ SR Zdravé regióny, získala na realizáciu národného projektu Zdravé komunity nenávratný finančný príspevok z prostriedkov Európskej únie, celkový rozpočet na obdobie rokov 2024 – 2029 je 58 155 634, 56 EUR. Terénna návšteva sa zamerala na predstavenie práce asistentov a asistentiek podpory zdravia a ich dlhodobú prácu v rómskych komunitách v troch obciach v okolí Kežmarku a Starej Ľubovne –  v Kolačkove, Stráňach pod Tatrami a Veľkej Lomnici. Zástupcovia ministerstiev a Európskej komisie sa stretli s asistentmi podpory zdravia a obyvateľmi komunít, aby sa oboznámili s ich každodennou prácou a spoznali príbehy klientov, ktorým sa pomáha v zdravotnej oblasti. Návštevníci sa stretli aj s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, pracovníkmi pomáhajúcich profesií a tiež zástupcami samospráv, pre ktorých je táto pozícia po viacročných pozitívnych skúsenostiach nenahraditeľná.

Národný projekt Zdravé komunity je výnimočný tým, že sa realizuje kontinuálne už ôsmy rok pod hlavičkou štátnej príspevkovej organizácie Ministerstva zdravotníctva SR. Aktuálne prebieha jeho tretie projektové obdobie a vďaka operačnému programu Slovensko bude pomáhať v marginalizovaných rómskych komunitách ďalších päť rokov.

Projekt začal pred dvadsiatimi rokmi ešte ako projekt mimovládneho sektora a tak pri tvorbe činností a príprave aktivít stavia na dlhoročných skúsenostiach. Pracuje s jedinečnými dátami z oblasti zdravotných potrieb a podmienok pre zdravie, vďaka ktorým vie presne cieliť zdravotné osvety a pomoc konkrétnej lokalite.

Národný projekt je špecifický aj tým, že dlhodobo zamestnáva ľudí priamo z prostredia marginalizovaných rómskych komunít. Viac ako 80% zamestnancov organizácie pochádza z daného prostredia a priamo v nej aj žije. Takmer 85% zamestnancov sú ženy.

V súčasnosti pôsobí v národnom projekte Zdravé komunity viac ako 370 zamestnancov na ústredí, v teréne a v nemocničnom prostredí. Aktuálne máme podpísanú zmluvnú spoluprácu s 15 nemocnicami a špecializovanými zariadeniami, v ktorých pôsobia asistentky podpory zdravia. Okrem najmä detských oddelení a gynekologicko – pôrodníckych oddelení sme v tomto roku začali pôsobiť na oddelení popálenín v nemocničnom zariadení Košice – Šaca. Spolu s pôsobením v špecializovaných zariadeniach vo Vyšných Hágoch a v Dolnom Smokovci je to ďalšia pomoc na miestach, v ktorých sa vo veľkej miere liečia pacienti prichádzajúci z ťažkých životných podmienok marginalizovaných rómskych komunít.

Hlavnou aktivitou národného projektu je vykonávanie komunitnej osvety zdravia pre príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít na podporu zdravia a prevenciu ochorení a vykonávanie osvety zdravia v prostredí nemocníc v menej a viac rozvinutých regiónoch.

Národný projekt Zdravé komunity je spolufinancovaný Európskej únie v rámci Programu Slovensko.

V Kežmarku, dňa 02.10.2024